Voeding bij 55 plus
Op dit ogenblik is meer dan 3% van de Nederlandse bevolking ouder dan 80 jaar; in 2050 zal dit percentage in Europa zelfs 10% bedragen. Naar alle waarschijnlijkheid zal in 2050 meer dan 30% van de Europeanen ouder zijn dan 60 jaar. De uitdaging is: Hoe kunnen we gezond blijven en gezond oud worden, en tegelijkertijd de kosten van de gezondheidszorg niet onnodig verhogen? Om dit te bereiken kan het dagelijkse voedingspatroon een belangrijke rol spelen.
Deze pagina biedt informatie over de veranderingsprocessen die optreden bij het oude worden en over de wijzigingen in voedingsbehoeften die hiermee gepaard gaan. Daarnaast biedt deze website informatie over Aandachtspunten in de voeding, Als eten lastig wordt, Overgewicht en ondervoeding en Problemen bij het ouder worden.

Genieten van een gezonde maaltijd tijdens het ouder worden
Een van de speerpunten van VodiService is de voeding van zelfstandig wonende ouderen te verbeteren zowel bij gezondheid en ziekte. Een gezond gewicht vergroot: het uithoudingsvermogen, het behoud van gezondheid en versneld het herstel na ziekte.
Waarom zou u uw eetgewoonten moeten veranderen?
Uit recent onderzoek komt naar voren komt dat de ouderen in Nederland soms te veel en niet gezond eten. Dit uit zich in klachten zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, osteoporose en verschillende vormen van kanker. Er zijn ook ouderen die te weinig eten.
Wat kan VodiService voor u doen?
VodiService heeft diëtisten die gespecialiseerd zijn op het gebied van voeding voor de 55 plussers, zowel bij ziekte als gezondheid. U kunt bij één van de VodiService diëtisten terecht voor overgewicht, maar ook voor een voedingsadvies bij andere aandoeningen zoals: diabetes mellitus, kanker, hart-en-vaatziekten en COPD. Daarnaast kunnen zij u adviseren over veel voorkomende aandoeningen bij het ouder worden zoals urineweginfecties en maagdarmklachten.
Een voedingsadvies bij VodiService is concreet, haalbaar en uitvoerbaar. Het advies is altijd persoonlijk, rekening houdend met uw individuele omstandigheden, en op maat gemaakt!

Voeding en beweging spelen een belangrijke rol bij het gezond ouder worden
Voor een lang en gezond leven kunnen geen garanties worden gegeven. Gezonde voeding en voldoende beweging kunnen zeker een positieve bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Met gezonde voeding zijn jaren te winnen.
Onder gezonde voeding wordt verstaan: een smakelijke voeding, zoals gebruikelijk in Zuid-Europa waar plantaardig voedsel een belangrijke plaats inneemt. In combinatie met niet-roken, matig alcoholgebruik en ten minste 30 minuten lichamelijke activiteit per dag verlaagt dit de kans op het verkrijgen van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en verhoogde bloeddruk.
Aan de hand van de Amerikaanse voedselpiramide voor ouderen (die grotendeels door Nederlands en Europees voedingsonderzoek ondersteund wordt) wordt duidelijk waaruit een gezonde voeding bestaat.

Wat is dan gezond eten? (Volgens Richtlijnen Goede Voeding)
- Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon.
- Beperk de consumptie van rood vlees, en met name bewerkt vlees. Dit komt ongeveer op 50-75 gram vlees per dag (vleeswaren meegerekend).
- Eet dagelijks ten minste 250 gram groente en ten minste 200 gram fruit.
- Eet dagelijks ten minste 3 volkorenboterhammen of bruine boterhammen.
- Eet wekelijks peulvruchten.
- Eet ten minste 20 gram ongezouten noten per dag.
- Eet een keer in de week vis en dan bij voorkeur vette vis.
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.
- Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water.
- Vervang boter, harde margarine door zachte margarine, vloeibare bak-en braadvet en plantaardige oliën.
- Gebruik niet meer dan 6 gram keukenzout per dag.
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Slechts 5% van de Nederlanders eet volgens de richtlijnen Goede Voeding.
De voedingspiramide
In de Verenigde Staten heeft men de belangrijkste groepen voedingsmiddelen in een voedselpiramide uitgezet, speciaal voor ouderen. Ook voor de Nederlandse situatie vormt deze voedselpiramide een goed uitgangspunt.De voedselpiramide bestaat uit vijf bouwlagen. Gezonde en smakelijke voeding is gedefinieerd als een mediterrane voeding, waarin plantaardig voedsel een belangrijke plaats inneemt, naast (magere) melkproducten, vis en vlees.
1e bouwlaag: Water (vocht). De piramidevormige afbeelding maakt duidelijk dat vocht de basis vormt van een goede voeding. In de praktijk betekent dit dat tenminste 1700 ml per dag (8 glazen, bekers of koppen) gedronken moet worden. Water vormt de onmisbare basis van de piramide
2e bouwlaag: Brood, broodvervangers en ontbijtgranen, aardappelen, rijst en pasta leveren koolhydraten, plantaardig eiwit, een aantal B-vitamines, ijzer, jodium en voedingsvezels. Gebruik per dag tenminste vier sneden (bruin of volkoren) brood of twee porties ontbijtgranen. Aardappelen (twee stuks) kunnen worden vervangen door rijst of pasta’s.
3e bouwlaag: Groenten, fruit en vruchtensappen. Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen, mineralen, spoorelementen en vezels. Groenten en fruit zijn erg gezond, daarom wordt aangeraden drie flinke opscheplepels groenten en twee of drie porties fruit per dag te gebruiken. In plaats van één portie fruit kan ook één glas (ongezoet) vruchtensap worden gedronken.
4e bouwlaag: Melk en melkproducten (yoghurt, vla, kwark) en kaas leveren vooral eiwit, zijn de hoofdleverancier van calcium en vormen een belangrijke bron van vitamine B2 en vitamine B6. Er wordt aangeraden om dagelijks twee porties (500 ml) halfvolle of magere melk/melkproducten en 1½ plak kaas te gebruiken. Boven de 70 jaar wordt geadviseerd 1 portie zuivel meer te gebruiken (in totaal 650 ml) en is 1 plak kaas dagelijks voldoende. Melk en melkproducten vormen ook een goede bron voor vitamine B12 en het mineraal fosfor. Kijk voor meer informatie op https://www.voedingscentrum.nl/ of op https://www.zuivelonline.nl.

Vlees(waren), vis, kip, ei, peulvruchten en noten vormen een belangrijke bron van eiwit, ijzer en B-vitamines (vooral van vitamine B12). Vlees levert bijna de helft van vitamine B12. Geadviseerd wordt om twee porties te gebruiken, bijvoorbeeld een plakje vleeswaren als broodbeleg en bij de warme maaltijd een portie vlees of een portie (vette) vis (100-125 gram). Als u liever geen vlees wilt gebruiken dan zijn er bijvoorbeeld goede alternatieven op basis van soja zoals Tofu en Tempeh.
5e bouwlaag: Oliën (olijfolie) en margarines zijn belangrijke energieleveranciers. Deze producten geven smaak aan het eten. Uit gezondheidsoogpunt gaat de voorkeur uit naar plantaardige oliën en dieetmargarine.
De vlag op de top van de van de voedselpiramide: calcium, vitamine D en B12-supplement. Vitamine D is essentieel voor de botkwaliteit. Het Voedingscentrum adviseert een aanvulling voor alle ouderen van 10 microgram per dag, voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar bij normale blootstelling aan zonlicht. Bij afwezigheid van blootstelling aan zonlicht en mensen met en donkere huidskleur wordt 20 microgram per dag geadviseerd. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen heeft vitamine B12-tekort. De belangrijkste oorzaak van dit vitamine tekort bij ouderen is niet de hoeveelheid vitamine B12 in de voeding, maar een verminderde opname van vitamine B12 in de darm

Maak contact met de diëtist
Heeft u vragen of wilt u meer weten over de rol van voeding bij 55+?
VodiService heeft een team van diëtisten die u graag verder helpen!