Aandachtspunten in de voeding
Op deze pagina vindt u informatie over de volgende aandachtspunten in uw voeding: vitaminen, mineralen, vezels, vocht en functionele voedingsmiddelen.
Vitaminen en mineralen
Is het zinvol extra vitamines te gebruiken?
Ja: Als je een goede eetlust hebt en je gebruikt een gevarieerde voeding dan is het voor senioren een must om extra vitamine D te gebruiken.
Vitaminetekort
Wanneer mensen ouder worden, wordt vanzelf een meer zittend leven geleid. Hierdoor kan de eetlust dalen, de ‘echte’ grote trek in een maaltijd kan verdwijnen.
Ouderen hebben een verhoogde vitamine D-behoefte. Doordat de huid dunner wordt neemt het vermogen om vitamine D te vormen sterk af. Verder zijn er aanwijzingen dat de invloed van vitamine D op de calcium resorptie is verminderd. Dit probleem wordt versterkt doordat ouderen over het algemeen minder buiten komen. Het Voedingscentrum adviseert een aanvulling voor alle ouderen van 10 microgram per dag, voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar bij normale blootstelling aan zonlicht. Bij afwezigheid van blootstelling aan zonlicht en mensen met en donkere huidskleur wordt 20 microgram/dag geadviseerd.
Een groot aantal senioren heeft een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Vitamine B12 in supplementen in verrijkte voedingsmiddelen kan, voor een klein deel, zonder voor bewerking worden opgenomen.
Teveel aan vitamines
Niet alleen te weinig, maar ook een teveel aan vitamines binnenkrijgen, is mogelijk. Door ongenuanceerd of teveel vitaminetabletten te slikken kan men een teveel aan vet oplosbare vitamines binnen krijgen. Een te hoge inname van in vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) kan gemakkelijk leiden tot vergiftigingsverschijnselen, omdat ze niet via de urine worden uitgescheiden. Een teveel aan deze vitamines kan eigenlijk nooit door de voeding worden veroorzaakt, maar is altijd het gevolg van een verkeerd gebruik van vitaminepreparaten.
Advies:
- Gebruik een gevarieerde en gezonde voeding
- Eet volop groente en fruit
- Gebruik per dag tenminste 2 bekers (halfvolle) melk of melkproducten
- Vergeet niet margarine of halvarine op het brood te smeren
- Gebruik een vitamine D-tablet en zonodig een vitamine B12-supplement.
- Krijg ik voldoende vitamines en mineralen binnen?
Mineralen
Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken. We moeten ze dus via de voeding binnen krijgen. Senioren moeten vooral attent zijn op voldoende inname van calcium en ijzer.
Calcium
Komt vooral voor in zuivelproducten zoals melk en kaas. Calcium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Een volwassene heeft per dag 1000mg calcium nodig (voor meer informatie zie Osteoporose)
IJzer
IJzer is een belangrijke voedingsstof voor het menselijke lichaam. IJzer vormt een onderdeel van de rode bloedkleurstof, die hemoglobine heet. Hemoglobine bevindt zich in rode bloedcellen. IJzer zorgt voor het zuurstoftransport van de longen naar alle lichaamscellen.
IJzertekort komt over de hele wereld voor. De oorzaak hiervoor is dat we te weinig ijzer binnen krijgen, ofwel door een tekort in de voeding ofwel door een verstoorde ijzeropname, waardoor op den duur een ijzertekort of bloedarmoede (anemie) ontstaan.
Bloedarmoede wordt gekenmerkt door hoofdpijn, lusteloosheid, vermoeidheid, duizeligheid en oorsuizen. Een ijzertekort in de voeding is niet de enige oorzaak van bloedarmoede. Ook een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) of aan vitamine B12, of een combinatie van beide kan tot bloedarmoede leiden. Bleekheid treedt pas op als het hemoglobinegehalte sterk is verminderd. Naast een tekort aan ijzer in de voeding zijn er ook andere factoren die een verhoogd risico op bloedarmoede geven. Een daarvan is chronisch bloedverlies bij de ontlasting zoals dat voorkomt bij o.a. dikke darmkanker en maagkanker. Ook bij chronische ziekten zoals bij reuma, colitis ulcerosa komt bloedarmoede veel voor.
Bloedarmoede
IJzerrijke voedingsmiddelen zijn: vlees en vleesproducten, aardappelen, brood, groenten en fruit. We hebben per dag 9 mg ijzer voor mannen en 15 mg ijzer voor vrouwen nodig. Ons lichaam neemt het ijzer uit vlees het beste op. Gemiddeld genomen wordt dit 4 keer beter opgenomen dan het ijzer uit plantaardige producten zoals groenten en graanproducten. Het ijzer uit bijvoorbeeld spinazie, wordt dus helemaal niet zo goed opgenomen door ons lichaam. Mensen die vegetarisch eten, dienen om deze reden extra alert te zijn op voldoende ijzer en vitamine B12 in de voeding om bloedarmoede te voorkomen. Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Een zorgvuldig samengestelde voeding kan bloedarmoede niet opheffen. Hiervoor zijn medicijnen nodig die door de arts worden voorgeschreven.
Advies:
- Gebruik bij bloedarmoede dagelijks vlees, vleeswaren of vis
- Gebruik royaal groene groenten
- Kies volkorenproducten
- De arts zal medicijnen voorschrijven
Het belang van vezels en vocht
Hoe krijg ik mijn darmen weer in het juiste ritme?
Voedingsvezel is een bestanddeel van goede voeding. Voedingsvezel is de verzamelnaam voor die delen van plantaardig voedsel die onverteerbaar zijn, maar onmisbaar voor de spijsvertering. Vezels zitten vooral in tarwe, volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Algemeen is bekend dat voedingsvezels de darmwerking verbeteren. Maar negen op de tien Nederlanders eten te weinig vezels. In het darmkanaal zuigt de vezel als een spons water op en houdt dat ook vast. Daardoor blijft de ontlasting soepel en zacht en passeert ze het spijsverteringskanaal met gemak. Naast de vezels is het dus belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
Er zijn nieuwe aanwijzingen dat vooral vezels uit granen en fruit beschermen tegen hart-en vaatziekten en dat volkorengraanproducten het ontstaan van diabetes mellitus type 2 tegengaan. Bovendien is een vezelrijke voeding van belang voor het voorkomen van overgewicht.
Andere voordelen van voldoende voedingsvezels zijn:
- De hoeveelheid ontlasting neemt toe
- De ontlasting wordt zachter
- Het gevoel van ‘vol’ zitten verdwijnt
- Bij diarree is er meer kans op gebonden ontlasting
Advies:
- Drink voldoende water (1,5 – 2 liter)
- Maak ruim gebruik van volkorengraanproducten
- Eet veel groenten en fruit
- Maak indien nodig gebruik van kant-en-klare vezelmixen
Hoeveel vocht krijg ik per dag binnen?
Met behulp van de Spa watercoach houdt u zelf bij hoeveel u drinkt:
https://www.spawatercoach.nl/Default.aspx?utm_source=spa_nl&utm_medium=standard_banner#/getstarted/
Vocht
- Urine – ca 900 ml
- Ontlasting – ca 100 ml
- Longen – ca 500 ml
- Huid – ca 500 ml
- Een dunnere huid (daardoor meer vochtverlies).
- Een verminderd concentrerend vermogen van de nieren, waardoor afname van het dorstgevoel.
- Vochtverlies onder invloed van geneesmiddelen (plastabletten, laxeermiddelen, medicijnen bij depressie).
- Hete zomer, warme kamer.
- Probeer per dag tenminste 1700 ml per dag te drinken (8 glazen, bekers of koppen)
- Drink meer dan 1700 ml bij hitte, koorts, diarree en overgeven
- Zorg dat de urine helder is.
Functionele voedingsmiddelen
In het lichaam hebben plantensterolen aardige stanolen een specifieke werking. Ze zorgen ervoor dat cholesterol dat in de darm aanwezig is, niet meer in het bloed wordt opgenomen. Het cholesterol verdwijnt dan met de ontlasting het lichaam. Niet alle cholesterol wordt met de ontlasting uitgescheiden, een deel van het cholesterol (tussen de 30 en 50%) wordt nog steeds in de darm opgenomen
Omega-3-vetzuren (visolievetzuren)
Deze vetzuren kan het menselijk lichaam nauwelijks zelf aanmaken, maar zijn wel voor een gezond functioneren noodzakelijk. Deze vetzuren komen in hoge concentraties voor in visoliën en worden daarom wel visolievetzuren genoemd. Jaarlijks sterven er in ons land ongeveer 50.000 mensen aan hart-en vaatziekten. Preventie is dus van groot belang. Voeding is één van de punten waaronder preventie mogelijk is. Als je geen vis eet, is het onmogelijk om aan de aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen te komen.
De relatie tussen vis en hart-en vaatziekten is al zo’n 25 jaar bekend. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat onder vis etende bevolkingsgroepen minder hart-en vaatziekten voorkomen. Bij traditioneel levende Eskimo’s, die grote hoeveelheden vis eten, (400-500g/dag) overlijden maar weinig mensen aan hart en vaatziekten.
Probiotica
Probiotica zijn levende, niet pathogene micro-organismen, zoals bepaalde melkzuurbacteriën, die na inname gezondheidsbevorderende effecten hebben, doordat ze de eigenschappen van de darmflora verbeteren. Probiotica worden onder meer toegepast in gefermenteerde zuivelproducten. Fermenteren is een natuurlijk proces, door fermentatie wordt melksuiker omgezet in melkzuur en het melkeiwit wordt gedeeltelijk afgebroken. Hierdoor wordt het product beter en gemakkelijker verteerd.