- Als eten lastig wordt
- Energie en eetlust
- Als kauwen en slikken moeilijker gaat
- Belang van reuk en smaak
Als het eten lastig wordt
Op deze pagina vindt u informatie over energie en eetlust, als kauwen en slikken moeilijker gaat en het belang van reuk en smaak.
Energie en eetlust
- de energie-inname aan te passen
- voldoende te drinken
- een kwalitatief hoogwaardige voeding te gebruiken, met de aanbevolen hoeveelheden vitamines en mineralen
Bij minder dan 1500 kcal moet het lichaam de reserves aanspreken. Er zullen dan tekorten ontstaan aan vitamines, mineralen, maar ook aan eiwit en vocht met als gevolg gewichtsverlies. Ondervoeding is een serieus, maar onderbelicht probleem in ziekenhuizen en zorginstellingen maar ook thuis. Ruim een kwart van de mensen in zorginstellingen is ondervoed. Ondervoeding is moeilijk te herkennen omdat iemand die ondervoed is niet per definitie ondergewicht hoeft te hebben,
Wat is er aan te doen?
Om het afvallen te stoppen moet je ervoor zorgen dat je gezond, gevarieerd en genoeg eet (meer dan je verbruikt). Dit kan door meer te eten of door extra toevoegingen aan de voeding. Om de eetlust te prikkelen kunnen smaakversterkers aan de maaltijd worden toegevoegd. Bij eenzaamheid en depressiviteit is het aan te raden met anderen de maaltijd te nuttigen. Samen eten doet eten.
Advies:
- Zorg voor voldoende vocht
- Eet meerdere maaltijden per dag
- Kies voor energie- en eiwitverrijkte gerechten
- Neem zo nodig energie- en eiwitrijke drinkvoeding
- Neem contact op met een diëtist voor adviezen om het gewichtsverlies te stoppen
Als kauwen en slikken moeilijker gaat
- Zorg voor variatie en vooral voor kleurrijke gerechten
- Doe niet alles op één bord, maar dien het eten apart op
- Eet brood zonder korst met smeerbaar beleg
- Eet pastagerechten met een saus
- Neem vis i.p.v. vlees of kies voor zacht vlees, zoals gehakt of tartaar
- Snijd voedsel heel fijn of maal het zonodig maar zorg, dat het herkenbaar is
- Ga niet te snel over op een vloeibare voeding, want kauwen heeft een gunstige invloed op de smaak- en speekselproductie
- Kies bij verstopping (obstipatie) voor een aangepast vezelsupplement.
Het belang van reuk en smaak
Reuk en smaak spelen een grote rol bij de samenstelling en hoeveelheid van ons dagelijks eten. Het gevoel dat eten in uw mond geeft is minstens even belangrijk als de smaak. Met de tong kunt u alleen zoet, zuur, zout en bitter proeven, de rest proeft u met de neus.
Anders dan eerder gedacht, proeven ouderen niet minder intens dan jongeren. Bij gezonde ouderen lijken herinneringen en emoties te bepalen of zij iets lekker vinden. Umami, de door een Japanner ontdekte vijfde smaak, lijkt een rol te kunnen spelen in de preventie van ondervoeding bij ouderen. Umami is beter bekend als glutamaat. Door glutamaat krijgt u meer eetlust door een betere smaakbeleving. Het vermogen smaak en geuren waar te nemen beschermt ook tegen het eten van bedorven voedsel.
Smaak- en reukstoornissen kunnen ontstaan bij ziekte en alcoholisme. Verlies van smaak vermindert het levensgenot. Smaak-en reukstoornissen kunnen een belangrijke invloed hebben op de dagelijkse maaltijden.
Advies:
- Zorg dat de maaltijden er aantrekkelijk uitzien.
- Probeer nieuwe (onbekende) voedingsmiddelen.
- Let op onbedoeld gewichtsverlies.
- Bij reukverlies: vraag zonodig advies aan een arts en of diëtist