EKO-keurmerk: Biologische producten
Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. Het EKO-keurmerk geeft aan dat een product gecontroleerd biologisch is en bovendien afkomstig is van een bedrijf dat extra aandacht besteedt aan duurzaamheid.
De term ‘Biologisch’ stelt echter geen eisen aan ontbossing, waardoor het mogelijk is dat bijvoorbeeld kippen van biologische eieren wel soja krijgen waarvoor oerwoud is gekapt. Dit geldt ook voor koeien en varkens die soja gevoerd krijgen. Op het etiket wordt niet aangegeven of de gebruikte soja afkomstig is van een ontboste bodem. Volgens Bionext, de organisatie voor biologische landbouw, proberen biologische producenten hier wel op te letten. Wat het aspect duurzaamheid betreft, moet er dus vooral op de eerlijkheid van de producent worden vertrouwd.
Er zijn diverse producten met het EKO-keurmerk zoals: groenten, brood, fruit, melk en melkproducten, eieren, vlees, bier en wijn. Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet biologische producten.