Waarop moet je letten bij het glutenvrije dieet?
Voorop staat dat er geen producten worden gegeten met gluten. Een glutenvrij dieet kan, als het niet goed is samengesteld, leiden tot voedingstekorten. Een glutenvrije voeding is over het algemeen arm aan voedingsvezels, jodium en ijzer. De glutenvrije voeding moet worden aangevuld met vezelrijke producten, zoals peulvruchten, groenten, fruit en gedroogd fruit. Een aantal glutenvrije producten, zoals glutenvrij brood bevatten wel voedingsvezels.
Bij de (nog) onbehandelde patiënten kan als gevolg van de slechte opname in de darm sprake zijn van een aantal voedingstekorten aan ijzer, calcium, zink, aan vitamine D, en foliumzuur/of vitamine B12. Vitamine D-tekort heeft een verminderde calciumopname tot gevolg, waardoor rachitis bij kinderen en osteoporose (botontkalking) bij volwassenen kunnen ontstaan. Daarnaast kan door de geringe hoeveelheid voedingsvezels in het glutenvrije dieet obstipatie (verstopping) kan ontstaan.
De diëtist speelt een cruciale rol bij de begeleiding van de patiënt met coeliakie. Zij is in staat de patiënt voldoende kennis en inzicht over de glutenvrije producten te geven