VodiService Dieetwijzer

Als je wilt afvallen, hoef je alleen maar de zoekterm “dieet” bij de zoekmachine in te voeren en je krijgt miljoenen resultaten. Eiwitrijk, koolhydraatarm, vetarm, crash, of energiebeperkt elk dieet heeft weer een andere achtergrond en richt zich op andere voedingsstoffen. Al met al is het lastig om door de bomen het bos te zien, want welk dieet past nu het beste bij jouw lijf en jouw eetgewoonten?

Om je hierbij te helpen, hebben de diëtisten van VodiService de dieetwijzer gemaakt. Voor elk dieet kan je in het kort zien wat het inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en wat wij, als diëtisten van VodiService, van dit dieet vinden.

Omdat er zo veel diëten zijn, zijn er dieetgroepen gemaakt en wordt per dieetgroep een volgorde gegeven, zodat je in één oogopslag kunt zien welk dieet wij, de diëtisten van VodiService, zouden aanraden binnen de betreffende dieetgroep. De volgorde is gebaseerd op onderstaande 4 punten: 

Meten is weten

Voordat we überhaupt gaan beginnen met afslanken of het denken daaraan, is het goed om te weten of dit ook wel echt nodig is. Sommige mensen hebben het idee dat ze moeten afvallen, terwijl hun gewicht prima bij hun lengte past. Aan de andere kant zijn er ook mensen die voor hun eigen gezondheid wel iets lichter zouden mogen zijn. Om hier meer inzicht in te krijgen, kunnen we gebruik maken van de Body Mass Index en de middelomtrek.

Weegschaal-met-meetlint-768x432

Body Mass Index

Bij volwassenen wordt bij de bepaling van een gezond gewicht de Body Mass Index (BMI) gebruikt. Deze geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Bij een hoge BMI, boven de 25 of de 30, hebben mensen meer kans op het ontwikkelen van bepaalde ziekten zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten en rug- en gewrichtsklachten. Aan de andere kant is een te lage BMI ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. De BMI wordt berekent door het gewicht in kg te delen door de lengte in meters en de uitkomst nog een keer te delen door de lengte.

Middelomtrek
De middelomtrek geeft ook goed weer of je te zwaar bent of niet. Daarnaast geeft het ook een extra risico aan. Buikvet is vet dat vooral op de buik zit en dus ook tussen en rondom de organen zit. Dit brengt meer risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld vet dat op de heupen zit. Vooral voor mannen is het dus goed om de middelomtrek te meten, aangezien vet bij hen eerder op de buik komt te zitten.

Een voorbeeld: Mevrouw X weegt 80kg en is 172cm lang. Haar BMI is dan: 80kg / 1,72 = 46,5, 46,5 / 1,72 = 27kg/m2. Zij heeft dus een BMI van 27. Als we kijken in het onderstaande rijtje, valt ze in de categorie overgewicht en is ze dus te zwaar.

BMI < 18,5 = Ondergewicht: Je hebt waarschijnlijk ondergewicht, probeer een paar kilo aan te komen. Kijk ook eens op ondervoeding op VodiService
BMI 18,5 – 24,9 = Normaal gewicht: Probeer op gewicht te blijven
BMI 25 – 29,9 = Overgewicht: Probeer een paar kilo af te vallen
BMI > 30 = Obesitas: Probeer af te vallen

Hoe meet je de middelomtrek?

  1. Pak een meetlint.
  2. Meet op het smalste deel van je middel, dus tussen de bovenkant van je bekken en de onderkant van je onderste rib.
  3. Kijk in welk vak je valt.

Mannen

 Vrouwen

 Advies

Onder de 79cm

Onder de 68cm

Probeer aan te komen (verhoogd risico)

Tussen 79 en 94 cm

Tussen 68 en 80 cm               

Probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico)

Tussen 94 en 102 cm

Tussen 80 en 88 cm

Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld)

102 cm of meer

 88 cm of meer

Probeer af te vallen (verhoogd risico)

 

Maak contact met de diëtist

Heeft u vragen of wilt u meer weten over decubitus en incontinentie?
Vodiservice heeft een team van diëtisten die u graag verder helpen:
Voor een afspraak met onze webdiëtisten door heel Nederland, klik hier Voor het maken van een afspraak op onze praktijklocaties, klik hier