Eiwitrijke diëten

Onder een eiwitrijkdieet verstaan we een dieet waarbij relatief veel energie uit eiwitten en vetten komt en waarbij de koolhydraten weinig energie leveren. Dr. Frank, Prodimed, Protislank, Hipro en FitSlim zijn een aantal voorbeelden van eiwitrijke diëten.

Ook binnen de eiwitrijke diëten hebben we een volgorde voor je gemaakt, gebaseerd op de onderstaande vier punten:

 • Voedingswaarde: Is het dieet volwaardig wat betreft vitamines en mineralen
 • Duurzaamheid: Is het resultaat blijvend
 • Volgbaarheid: Is het dieet goed te volgen
 • Kosten: De prijs van het dieet

Het dieet dat bovenaan in de rij staat, scoort het beste op deze vier punten.

Dr. Frank

Het Dr. Frank dieet is het favoriete dieet van Dr. Frank van Berkum en is gebaseerd op een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet. Het boek ‘Gezond slank met Dr. Frank deel 1’ is gebaseerd op het Dr. Frank dieet en bevat recepten die per dag tussen de 1200 kcal en 1500 kcal leveren. In principe kan iedereen de wil afvallen dit dieet gebruiken. Alleen bij mensen met een verminderde nierfunctie, diabetes en mensen die medicatie gebruiken, wordt geadviseerd om dit wel in overleg te doen met de behandelaar.

Weegschaal-met-meetlint-768x432

Voordelen:

 • Doordat het dieet heel weinig calorieën levert, ga je je eigen vet verbranden.
 • Het dieet leidt tot meer verzadiging, waardoor mensen minder snel gaan snoepen tussen de maaltijden.
 • Het dieet kan ook worden gebruikt in een gezinssituatie, omdat je gewoon kunt mee-eten met een kleine aanpassing.

Nadelen:

 • Alleen volgen van het dieet is niet genoeg, je zult ook je eetgewoonten moeten aanpassen als je op gewicht wilt blijven.
 • Het is lastig om na het dieet langdurig koolhydraatarm te blijven eten.
 • Als je producten van Dr. Frank wil gebruiken bij het diëten, kunnen de kosten een stuk hoger komen te liggen dan die van een standaard voeding.

Kosten 
De enige kosten voor dit dieet zijn de aanschaf van het boek ‘Gezond slank met Dr. Frank deel 1’ voor €30,- en eventueel nog deel 2 en deel 3 voor €10,74 en €19,95.

Duur en resultaat
Volgens Dr. Frank volgt het merendeel van de meeste mensen het dieet slechts 3 maanden, waarbij 10% – 14% gewichtsverlies op zou treden. Dit is een gemiddelde gewichtsdaling van 1 kilo per week.

Contra indicaties
Er mag geen of weinig fruit worden gebruikt bij dit dieet, waardoor je verschillende vitaminen en mineralen misloopt. Verder worden andere koolhydraatbronnen als brood, aardappels, pasta en rijst deels vermeden, waardoor je ook minder vezels, ijzer, magnesium en vitamine B1 binnenkrijgt.

Wat vinden de VodiService diëtisten van dit dieet:
Het Dr. Frank dieet kan een goede manier zijn om binnen korte tijd gewicht te verliezen. Het enige nadeel is dat het lastig is om na het dieet je voeding weer te normaliseren zonder weer op je oude gewicht te komen.

Prodimed

Het Prodimed behandel programma bestaat uit 5 verschillende fasen waarbinnen men eerst de nodige kilo’s zal verliezen (met behulp van eiwitsupplement) en vervolgens stap voor stap opbouwt naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Prodimed verzekert resultaat op lange termijn, omdat er professionele hulp bij gegeven wordt.

pexels-photo-533268

Voordelen:

 • Professionele begeleiding van diëtisten, vooral online (gratis), maar ook face to face. Het eerste consult is gratis.
 • Als beste getest met het consumenten televisieprogramma Kassa.
 • Je valt in een snel tempo vele kilo’s af.
 • De kans dat je op gewicht blijft is groot, omdat je in eerste fase al richt op het toekomstige gezonde eetpatroon.
 • Er is een groot assortiment van producten.

Nadelen:

 • Het zijn over het algemeen dure producten. 
 • Het is niet duidelijk wat precies de kosten zullen zijn en welke kosten via de verzekering lopen en welke je zelf moet betalen.
 • Het is niet zo duidelijk hoeveel tijd het kost om af te vallen en wanneer je dagvoeding weer bestaat uit enkel regulier gezonde voeding zonder de extra kosten van Prodimed producten.
 • Prodimed geeft niet aan wat wordt verstaan onder het toekomstige gezonde eetpatroon.

Kosten 
Starterskit  (voor ongeveer een week) 165 euro.
Ontbijtgerechten (5 zakjes): € 14,95 euro.
Soepen (5 zakjes): € 14.95 euro.
Desserts (5 zakjes): € 14,95 euro.
Hoofdgerechten:  omelet, aardappelpuree, pannenkoek, kip- of tonijnsalade, kip- met groenten  (5 zakjes): €14,95  + kosten  zelf toegevoegde groeten.
Ready to eat maaltijden (2 zakjes):  €12,95 euro.

Duur en resultaat
Hoe lang het dieet duurt, hangt af van hoeveel kilo’s je wilt afvallen. Als je 5 kg wilt afvallen duurt dat ongeveer 6- 7 weken.

*Update: 2015

Contra indicaties
De contra indicaties staan niet vermeld op de site, maar kom je alleen achter als je gaat chatten met Prodimed.  Als je één van de volgende ziekten hebt, moet je in overleg met de huisarts kijken of je Prodimed mag gebruiken: nierinsufficientie, insulinedependente diabetes, leverinsufficientie, hartinsufficientie, recente myocardinfarct, een gecombineerde behandeling met digitalis en diuretica, niet gecompenseerde hypokaliemie, zwangerschap en borstvoeding, hartritmestoornissen, evolutieve neoplasie en koemelkeiwit allergie. Daarnaast worden er nog relatieve contra indicaties genoemd: kinderen in de groei, je mag het niet gebruiken als je jonger dan 18 jaar bent, of bij een hyperurikemie, jicht en psychische stoornissen.   

Wat vinden de VodiService diëtisten van dit dieet
Dit dieet is net als veel maaltijdvervangers  duur en de vraag is of het gaat zorgen voor een jojo-effect of niet. De diëtisten van Vodiservice kunnen u ook online begeleiden met behulp van een energie beperkt dieet advies op maat. Door gelijk te beginnen met een advies op basis van reguliere gezonde voedingsmiddelen , kun je hetzelfde aantal kilo’s kwijt raken, heb je geen maaltijdvervangers nodig en leer je je eetgewoonten echt te veranderen waardoor je  ook  op lange termijn  je lagere gewicht goed kunt vast houden. 

Maak contact met de diëtist

Heeft u vragen of wilt u meer weten over decubitus en incontinentie? Vodiservice heeft een team van diëtisten die u graag verder helpen:
Voor een afspraak met onze webdiëtisten door heel Nederland, klik hier Voor het maken van een afspraak op onze praktijklocaties, klik hier