Diëten met verandering van eetgewoonten

Diëten gericht op het veranderen van eetgewoonten richten zich naast de voeding ook op gedragsverandering. Juist door de combinatie van voeding en gedragsverandering val je af en kun je het gedrag wat zorgt voor een te hoog gewicht aanpakken, waardoor het resultaat blijvend is. De diëtist is het perfecte voorbeeld van het geven van diëten gericht op verandering van eetgewoonten. Samen kijken we welk dieet bij je past en gaan we op zoek welke eetgewoonten het hoge gewicht veroorzaken. Daarnaast kunnen we je een extra steuntje in de rug geven als je hier behoefte aan hebt en krijg je een advies op maat. Andere voorbeelden van diëten gericht op het veranderen van eetgewoonten zijn:

Het 10 weken slankplan (Bep), de Voedselzandloper, het GI dieet, het GL dieet en Dukan Dieet.

Ook binnen deze categorie hebben we een volgorde voor je gemaakt, gebaseerd op de onderstaande vier punten:

  • Voedingswaarde: Is het dieet volwaardig wat betreft vitamines en mineralen
  • Duurzaamheid: Is het resultaat blijvend
  • Volgbaarheid: Is het dieet goed te volgen
  • Kosten: De prijs van het dieet

Het dieet dat bovenaan in de rij staat, scoort het beste op deze vier punten.

Tien weken slankplan (Bep)

Het tien weken slankplan of het Bep-dieet is ontwikkeld door Mirjam Bakker en Carisia Bosman. Het tien weken slankplan bestaat uit een boek met tien weekmenu´s en recepten. De dagmenu’s leveren rond de 1300 kcal en kunnen door iedereen worden gebruikt.

Salade-garnalen-avocado-mango-min-1014x410

Voordelen:

  • Het dieet richt zich buiten de voeding ook op de verandering van eetgewoonten.
  • Door de weekmenu’s en recepten is het overzichtelijk wat je op een dag mag eten.
  • De menu’s zijn volwaardig, waardoor er geen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.
  • Naast voeding richt Bep zich ook op beweging en ontspanning, twee factoren die ook belangrijk zijn voor een gezonde leefstijl.

Nadelen:

  • Als je stopt met het dieet, moet je er zelf voor zorgen dat je op het goede pad blijft en niet vervalt in je oude eetgewoonten.
  • Het afvallen duurt langer dan bij andere diëten, ook al is dit gewichtsverlies duurzamer.

Kosten
Het Bep-boek kost €19,95 inclusief een stappenteller. Verder kun je contact maken met een Bep-diëtist voor begeleiding (link naar Bep pagina?)

Duur en resultaat
Het Bep-dieet duurt tien weken, maar als je dan nog niet op je streefgewicht bent, kun je ervoor kiezen om het boek opnieuw te doorlopen. In tien weken kun je vijf tot tien kilo afvallen, wat neerkomt op 0,5 – 1,0 kilo per week.

Aandacht-om-ondervoeding-van-ouderen-tegen-te-gaan-940x470

Contra indicaties
In het boek wordt vermeld dat mannen nog wel wat extra’s moeten eten per dag, omdat ze anders te weinig calorieën binnenkrijgen. Mannen hebben namelijk meer energie nodig dan vrouwen. Het boek is erg vrouw gericht, waardoor mannen dit dieet waarschijnlijk niet snel alleen zullen volgen.

Ondersteuningsmogelijkheden
Ter ondersteuning kun je contact maken met een van onze VodiService diëtisten.

Wat vinden de VodiService diëtisten van dit dieet
In tegenstelling tot veel andere diëten zijn de weekmenu’s van het Bep-dieet volwaardig, waardoor er geen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Daarnaast is het boek ook gericht op het veranderen van de eetgewoonten, wat ervoor kan zorgen dat het gewichtsverlies blijvend is.

Aan de slag met Bep

Bep staat voor Afslanken door een Beter Eet Patroon. Beppen is lekker eten en afslanken door tien praktische weekmenu´s en heerlijke recepten. Hierdoor is het eenvoudig te volgen en kan het hele gezin gewoon mee blijven eten! Doordat je bij Bep voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen binnenkrijgt, heb je geen honger en is het dieet goed vol te houden. Bij Bep gaat het niet alleen om afvallen. Om af te vallen moet ‘de knop om’, daarom leert Bep je om bewuster te eten, meer te bewegen en geeft het aandacht aan gedragsverandering. Je krijgt per week praktische aanwijzingen om je gedrag, waar nodig, te veranderen. Iedere week staan er handige tips in het boek, waardoor je in balans komt en blijft. Hoeveel gewicht je gaat verliezen is afhankelijk van je stofwisseling, je motivatie om je eetgedrag te veranderen en je beweging. Het gemiddelde gewichtsverlies bij Bep is ongeveer 0,5 – 1 kilo per week, maar dit kan ook meer of minder zijn.
Gezonde-maaltijd-header-min-1014x410

Wat als de tien weken Bep er op zitten?
Ben je op je streefgewicht en tevreden of mogen er nog een paar kilo’s van af? VodiService biedt na de tien weken van Bep nog zes weekmenu’s aan. Deze zijn gemakkelijk te volgen en sluiten uitstekend op de eerste tien weken aan. Daarnaast krijg je zes wekelijkse tips en één chat- en één websessie met de speciale Bep op het Web diëtist. Op deze manier kun je op de juiste manier nog een aantal kilo’s verliezen.

Word je al enthousiast van Bep? Ga dan naar het 10 weken programma en meld je aan!

10 weken programma
Omdat alleen Beppen niet voor iedereen werkt, bieden wij het tien  weken programma aan. Dit houdt in dat je naast het boek ook 2 chatsessies en 1 websessie krijgt voor vragen en adviezen, zodat we extra aandacht kunnen besteden aan het bewegen en gedragsverandering. Daarnaast krijg je bij het 10 weken programma ook nog 7 nieuwsbrieven met handige tips en weetjes en recepten om lekker slank te blijven. 

Kosten: €79,95 (inclusief boek) 
Interesse? Mail dan naar info@vodiservice.nl

Tips & Trics voor tussendoortjes

Als we het hebben over tussendoortjes kun je denken aan iets te eten of te drinken tussen de maaltijden door. Naast de drie hoofdmaaltijden wordt aangehouden dat je 3 tot 4 tussendoortjes mag nemen. Hieronder vallen dus ook het glaasje wijn ‘s avonds of het glaasje vruchtensap in de middag. Omdat we de ene keer meer verlangen naar chocolade dan naar chips, is er een onderverdeling gemaakt in zoete en hartige tussendoortjes. Ook staat er van een aantal producten aangegeven wat je beter kunt nemen, zodat je op die momenten dat je behoefte hebt aan iets ongezonds, je alsnog de gezondere versie kunt nemen.

De onderstaande producten kunnen het beste genomen worden als tussendoortje. 

Mocht je een keer geen keuze hebben of echt iets lekkers willen nemen? Kijk dan hieronder voor tips.

  • Rauwkost: Heerlijk om te nemen als je aan het werk bent of als je behoefte hebt om ergens op te kauwen.Denk aan komkommer, tomaat of snoeptomaatjes, wortel of penen, radijsjes, paprika of zoete puntpaprika. Door de rauwkost anders op te dienen, zoals bijvoorbeeld op de afbeelding, ziet het er helemaal lekker uit!
  •  Fruit: Fruit is een heerlijk tussendoortje en bevat nauwelijks vet! Vooral in de zomer wordt het fruitaanbod groter met alle aardbeien, frambozen, bramen en bessen, waardoor het nog makkelijker is om aan die 2 stuks fruit te komen. In de winter zijn er nog andere lekkere fruitsoorten te vinden naast de appels en de peren, een aantal voorbeelden zijn:bananen, kiwi’s, mandarijnen, mango, peren, grapefruit, sinaasappels. Daarnaast kan je het fruit prima verwerken in een smoothie met magere yoghurt of melk.
  • Rijstwafel: Rijstwafels vullen niet enorm, maar kun je wel goed nemen als knapperig tussendoortje. Als je behoefte hebt aan een beetje bite, kan je ze met mager zoet beleg besmeren. Denk aan jam, appelstroop, honing, muisjes, vruchtenhagel, anijshagel of deze rijstwafel met plakjes appel en een beetje zachte geitenkaas(50kcal). Natuurlijk kan je ook een kant- en klare rijstwafel nemen zoals snack a jacks of een rijstwafel met chocolade, maar deze bevatten wel 2 of 3 keer zoveel calorieën dan een gewone rijstwafel!
  • Cracker: Een belegde volkoren cracker kan je prima als tussendoortje gebruiken. Natuurlijk is het wel beter als je hier magere broodbeleg op doet. Tip: Maak je eigen lekkere crackers in plaats van ze bij de supermarkt te halen. Het recept voor deze cracker kan je vinden bij de zomerrecepten.
  • Boterham: De volkoren boterham vult meer dan de rijstwafel en geeft je weer energie om ook de rest van de dag voluit te gaan. Net zoals de rijstwafel kan je de boterham prima beleggen met mager zoet beleg. Ook zou je fruit op brood kunnen doen zoals banaan of aardbeien(zonder suiker natuurlijk) of een speculaasje als extra traktatie.
  • Koek: Koekjes heb je in alle soorten maten. Soms denken we dat het beter is om een klein koekje te nemen, maar als dat resulteert in een lege koektrommel kan je er beter voor kiezen om 1 grotere koek te nemen. Hieronder een paar opties voor gezonde en lekkere koeken.

  • Chocolade: Chocolade is het zwakke punt van de meeste vrouwen en staat hierdoor vaak op de “verboden te eten”lijst. Wij van VodiService begrijpen dat je soms echt niet om dit verlangen heen kunt. Dus mocht je hier echt een keertje behoefte aan hebben, kies dan voor pure chocolade. Deze bevat meer cacao dan wit en melk en hierdoor iets meer mineralen. Binnen het chocoladeschap zijn er verschillende varianten, waarvan het ene merk gezonder is dan het andere. Hier een aantal merken voor je op een rijtje.

  • Rijstwafel: Zoals hierboven al genoemd, is de rijstwafel een licht en knapperig tussendoortje. Voor de mensen die meer van hartige tussendoortjes houden, hierbij een aantal hartige magere belegsoorten voor op de rijstwafel: 20+ smeerkaas, 30+ kaas, kipfilet, kalkoenfilet, Philadelphia light, rosbief, rookvlees, ham, filet american, runderrollade en fricandeau.Meer zin in iets vegetarisch? Deze rijstwafel met avocado, tomaat en Italiaanse kruiden is ook een heerlijk tussendoortjes(115kcal).

  • Cracker: Net zoals bij de zoete tussendoortjes kan je prima een cracker nemen met mager hartig beleg zoals hierboven beschreven. Je kan bijvoorbeeld deze cracker met filet american en uitjes maken(90kcal).
  • Boterham: Bij de hartige tussendoortjes kan je ook een volkoren boterham nemen. Hierbij een voorbeeld van een volkoren boterham met hüttenkäse, tomaat en wat bieslook(106kcal). 

Nu komen de minder gezonde tussendoortjes. Je kunt bij het afvallen beter kiezen voor de boven genoemde opties, maar als je dan iets ongezonds wilt eten let dan op de volgende punten:

  • Chips: Voor de vrouwen die geen probleem hebben met het laten staan van de chocolade, kan chips een echte verleider zijn. Tegenwoordig zijn er ook in het chipsassortiment lightvarianten te vinden. Deze bevatten minder vet dan de normale chips, maar zijn nog steeds rijk aan calorieën. Hieronder een overzicht van een aantal chipssoorten en hun voedingswaarden.

  • Nootjes: Noten zijn eigenlijk heel gezond doordat ze veel goede vetten en mineralen bevatten. Het is dan wel beter om te kiezen voor de ongezouten en niet gecoate varianten, dus helaas geen borrelnootjes. Omdat noten wel aardig wat calorieën bevatten, kun je het beste 1 handje nemen.

  • Zoutjes: Onder zoutjes verstaan we producten als Tucjes, Pepsels, kaaskoekjes, kaasstengels of partymix. De meeste producten hiervan bevatten veel vet en calorieën, maar er zijn ook een paar uitzonderingen. Kijk in het schema hieronder om te zien welke zoutjes je het beste kunt nemen.

Tips & Trics voor bezoek of uiteten gaan

Op bezoek gaan of bezoek krijgen zijn vaak moeilijke momenten tijdens het afvallen. Want wie wil er nu als enige geen ijsje nemen of als gastvrouw/man alleen maar rauwkost op tafel zetten? De belangrijkste regel voor op bezoek gaan of bezoek krijgen is: Geniet met mate! Natuurlijk wil je gewoon mee-eten en dit kan ook prima, zolang je dit met mate doet. Dus bij het avondeten maar 1 keer opscheppen in plaats van 3 keer en bij een borrel voor de iets gezondere hapjes kiezen dan voor de borrelnoten en bittergarnituur. Daarnaast is het ook belangrijk om te genieten. Als je dan die extra large ijscoupe neemt met chocoladesaus en extra nootjes als topping is het zonde als je je daar schuldig over gaat voelen. Van elke hap die je neemt, moet je gewoon genieten. Als je al van te voren weet dat je je schuldig gaat voelen, neem het dan vooral niet! Dat scheelt je een hoop gepieker en ontevredenheid!

Zo nu we die basisregels hebben gehad nog een paar tips die ook goed van pas kunnen komen:

pexels-photo-1268558
  • Zorg bij het avondeten dat er groenten op tafel staan en schep er voldoende van op (3 – 4 opscheplepels). Groenten zijn niet alleen gezond, maar ze geven je ook een vol gevoel waardoor je minder snel geneigd bent om meerdere keren op te scheppen. Als je na 1 bord nog steeds honger hebt, schep dan groenten op in plaats van aardappelen of vlees.
  • Doe rustig aan met de sauzen en jus: Sauzen als mayonaise bestaan voor maar liefst 80% uit vet en jus is niet bepaald een betere optie. Als je saus wilt nemen, gebruik dan rode sauzen of sauzen op yoghurtbasis. Deze bevatten minder vet en dus ook minder calorieën.
  • Drankjes als wijn, frisdranken en vruchtensappen bevatten veel calorieën. Voor de vrouwen wordt geadviseerd om niet meer dan 1 glas wijn te nemen en voor de mannen niet meer dan 2, dus langzaam drinken en extra genieten van je glas. Van de meeste frisdranken zijn ook lightvarianten. Deze bevatten minder suiker en zijn een betere keus. Vruchtensappen lijken zo gezond, maar bevatten veel suikers, ook zijn dit wel natuurlijke suikers. Wissel af met vruchtensap en water, daar wordt je gebit ook nog eens blij van!
  • Zoals al eerder genoemd, bevatten noten veel calorieën en vetten, ook al zijn dit wel goede onverzadigde vetten. Als je nootjes wilt nemen of wilt serveren kies dan voor ongecoate versies. Deze bevatten namelijk nog meer calorieën en vet dan gewone noten. Als je noten snel weg eet, kan het een optie zijn om ongepelde pinda’s of pistachenoten te eten. Doordat de schalen er nog af moet halen, ben je lekker bezig en duurt het langer voordat je weer een nieuw handje kan pakken.
  • Rauwkost als wortel, komkommer of paprika kan je prima serveren met een dipsaus. Kies hier dan ook eerder voor een rode saus of een saus op yoghurtbasis.
  • Verras je bezoek door ook gezonde hapjes of tafel te zetten. Denk aan wraps met Philadelphia light, kipfilet en sla of bijvoorbeeld met carpaccio, rucola, pesto en pijnboompitten. Dadels met geitenkaas, een blaadje witlof met zelfgemaakte zalmsalade en vers fruit zullen ook zeker in de smaak vallen.

Tips & Trics voor lekkere en gezonde recepten

Door al die tijdschriften van supermarkten en leuke recepten op Pinterest en Welke.nl is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Daarom hebben wij speciaal voor jou een paar lekkere en gezonde recepten uitgezocht die je prima kunt gebruiken als je aan het afslanken bent en om slank te blijven! (Ook leuk om te maken als er bezoek langskomt!)

Koolhydraatarm-eten-om-af-te-vallen

Zomerrecepten

Aardappel-tonijnsalade met asperges 

Hoofdgerecht voor 4 personen
290kcal
15 minuten bereiden

Ingrediënten

500 g krieltjes
3 eieren
350 g groene asperges
200 g extra fijne tuinerwten (diepvries)
1 rode ui
160 g tonijn&dressing zongedroogde tomaat (John West)
2 takjes basilicum (bakje 15 g) 

Bereidingswijze

  1. Halveer de krieltjes. Kook ze in water met zout in 8 min. gaar. Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Breek de houtachtige onderkant van de asperges en snijd de asperges in stukjes van 2 cm. Kook de asperges en tuinerwten in water met zout in 4 min. beetgaar.
  2. Giet de krieltjes af en verdeel ze over een schaal. Pel ondertussen de eieren en snijd ze in partjes. Snipper de ui.
  3. Giet de asperges en erwten af en spoel koud onder stromend water. Meng de lauwwarme krieltjes, asperges en erwten met de ui en tonijn & dressing. Voeg peper en eventueel zout toe. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en verdeel ze met het ei over de salade.

De Voedselzandloper

Het voedselzandloperdieet is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door de arts Kris Verburgh. De voedselzandloper geeft aan welke producten je beter wel of niet en in welke mate kunt nemen. Het is in eerste instantie niet gericht op gewichtsverlies, maar op het veranderen van je eetgewoonten, waardoor je het verouderingsproces langzamer zou laten verlopen. Het dieet is door iedereen te volgen die wil afvallen of zijn eetgewoonten wil aanpassen.

Voordelen:

  • Het boek is duidelijk geschreven, waardoor iedereen het boek kan begrijpen.
  • De voedselzandloper is gericht op het veranderen van eetgewoonten, waardoor er een grotere kans is op blijvend resultaat.
  • Naast positieve gezondheidseffecten, kun je ook afvallen met de adviezen in dit boek.
diet-1324036

Nadelen:

  • Met het huidige Westerse dieet kan het lastig zijn om de voedselzandloper vol te houden.
  • Er worden per niveau van de voedselzandloper nauwelijks hoeveelheden genoemd, waardoor een dieet deels zelf samengesteld zou moeten worden. Hierdoor is de kans op deficiënties groot. Het verkleint ook de kans op succes bij het opvolgen van de adviezen.
  • In het boek wordt met enige regelmaat verwezen naar wetenschappelijke studies die niet altijd vanuit alle  gezichtsvelden worden belicht of uitgelegd hetgeen het boek doet inboeten in betrouwbaarheid. 

Kosten 
Het boek “De Voedselzandloper” kost €17,95. Daarnaast is er ook een kookboek wat je kunt aanschaffen voor €19,95.

Duur en resultaat
Omdat dit dieet vooral is gericht op het veranderen van eetgewoonten, zul je dit dieet voor de rest van je leven volgen. Verder wordt er in het boek nauwelijks aandacht besteed aan eventueel gewichtsverlies en is er dus geen resultaat beschikbaar.

Contra indicaties
Doordat er geen/weinig brood, aardappelen en pasta gebruikt mag worden, is de kans groot dat er tekorten ontstaan aan vitamine B1, selenium en magnesium. Verder bevatten deze producten, mits je volkoren varianten gebruikt, veel vezels die belangrijk zijn voor een goede darmwerking en stoelgang. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat supplementen met vezels worden aangeraden.

Ondersteuningsmogelijkheden
Je kan deelnemen aan lezingen gegeven door dr. Verburgh.

Wat vinden de VodiService diëtisten van dit dieet:
De voedselzandloper is gericht op het veranderen van eetgewoonten om zo langer en ook gezonder te kunnen leven. Wat opvalt is dat de voedselzandloper zelf alleen voor vocht hoeveelheden aangeeft. Verder zul je dus zelf moeten invullen hoeveel je van wat moet nemen. Hierdoor is de kans groot dat er deficiënties in vitaminen en mineralen ontstaan, omdat mensen niet weten welke hoeveelheden nodig zijn. Daarnaast wordt aangeraden om geen brood, aardappelen en pasta te nemen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in vitamine B1, selenium en magnesium. Aan de slag gaan met de adviezen uit dit boek kan, mits je goed weet waar je aan begint (om tekorten te voorkomen), of steun zoekt van een deskundige (diëtist) bij de uitvoering ervan.

*Update: 2015

Maak contact met de diëtist

Heeft u vragen of wilt u meer weten over decubitus en incontinentie? Vodiservice heeft een team van diëtisten die u graag verder helpen:
Voor een afspraak met onze webdiëtisten door heel Nederland, klik hier Voor het maken van een afspraak op onze praktijklocaties, klik hier