Van die 10 gram is ongeveer 8 gram afkomstig uit voedingsmiddelen als brood, kaas, vleeswaren, kant-en-klaar maaltijden. De voedingsindustrie kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van het zout in de producten. De warme maaltijd blijkt met 36% de grootste bijdrage te leveren. Tussendoortjes leveren nog zo’n 20%. Het meeste zout eten we thuis (69%).
Het zoutgehalte verlagen met 40% in bereide voedingsmiddelen is haalbaar, maar hier is wel tijd voor nodig. Zout is net als suiker een goedkope smaakmaker in de industrie.
Gewenning
Zout is een aangeleerde smaak. Minder zout kan de smaak juist verrijken. Veel mensen hebben in het begin moeite met een zoutarm dieet, maar na twee à drie weken is het lichaam aan de zoutvermindering gewend. Wanneer er dan weer ruim zout wordt gebruikt staat deze smaak dan vaak zelfs tegen.
Aan minder zout wen je gemakkelijk als het geleidelijk gaat. Hoe kan minder zout de smaak verrijken? Zout kan heel dominant zijn. Wanneer er minder zout wordt gebruikt, wordt de smaak juist rijker; je proeft de andere smaken beter.